بررسی دوربین کانن R10 از نگاه یک عکاس

- نویسنده: mahta cheraghi
- تاریخ انتشار:
فهرست عناوین
بالاخره بعد از حدود 4 سال از معرفی اولین دوربین های سری R کانن که همگی فول فریم بودند، حالا با اولین دوربین سری R غیر فول فریم کانن آشنا میشویم: دوربین کانن R10 به عنوان ارزانترین دوربین سری R کانن، حالا در بازار موجود است تا احتمالا شروع نسل جدیدی از دوربینهای کانن باشد که از سال ها پیش، آنها را با نام دورقمیهای کانن میشناختیم.
دوربینهای DSLR کانن که با Canon 10D آغاز شد و طی سالهای گذشته با گذراندن چندین نسل و ارتقا پیدرپی به 90D رسید، حالا احتمالا قرار است با R10 دوباره زنده شوند.
در این بررسی زود هنگام (چون دوربین کانن R10 هنوز به صورت رسمی وارد بازار نشده است و در مرحله پیش فروش قرار دارد) سعی داریم با استفاده از نمونههای موجود در دست کارشناسان، آنچه که لازم است درباره این دوربین بدانید را برایتان تشریح کنیم. توجه داشته باشید که این دوربین همراه با مدل قویتر و حرفهایتر دیگری وارد بازار شده که کانن R7 نام دارد و ما در مطلب جداگانهای به آن هم پرداختهایم.
بیشتر بخوانید: نقد و بررسی دوربین کانن R7
بررسی بدنه دوربین کانن R10
طراحی بدنه R10 کاملا جدید است. خصوصا اینکه برای ما که عادت کردیم تا در داخل دهانه بزرگ دوربینهای سری R، یک حسگر فول فریم ببینیم، حالا دیدن یک حسگر کوچک اندازه APS-C در داخل این دهانه برایمان بسیار عجیب و جالب است.
وزن دوربین R10 با باطری حدود 430 گرم است که خوب خیلی سبکتر از دوربینهای سری R دیگر کانن است.
برای مقایسه، به یاد بیاوریم که مثلا دوربین Canon RP که کوچکترین فول فریم سری R کانن است هم با وزن 490 گرم، از این دوربین سنگینتر است. بخش مهمی از این تفاوت وزن، مربوط به شاسی دوربینها است. چون هر دو دوربین باطری یکسانی دارند. باطری هر دوی آنها LP-E17 است.
نکته جالب اینکه هر دوی این دوربینها با حدود 10 یا 20 دلار اختلاف، قیمتی نزدیک به هم و زیر 1000 دلار دارند.
حالا سوال اینجاست که چرا وقتی میشود یک دوربین سری R فول فریم را با این قیمت خرید، باید کسی علاقمند به خرید R10 باشد؟
پیشنهاد: خرید دوربین دیجیتال حرفه ای از دیجی آرکی
در واقع R10 یک مدل Entry Level پیشرفته است. یعنی یک دوربین برای کاربرانی که میخواهند از دوربینهای کامپکت یا موبایل به عکاسی حرفهای وارد شوند و به یک گزینه ارزان قیمت و کارآمد با امکانات پیشرفته عکاسی و احتمالا فیلمبرداری نیاز دارند.
به همین دلیل هم روی بدنه کانن R10 امکاناتی مانند نمایشگر تک رنگ بالای دوربین را نمیبینیم و بدنه هم بسیار سبک ساخته شده تا برای فیلمبرداری سلفی روی دست، راحت باشد.
مثل همه دوربینهای کانن، دکمه چرخان جلوی دوربین، در بالای دکمه شاتر قرار دارد و خوشبختانه این فقط یکی از دکمههای چرخان روی دوربین است. چون دکمه چرخان دوم هم در پشت دوربین قرار دارد و میتوانید با انگشت شست آن را کنترل کنید. بنابراین وقتی با دوربین کار میکنید، میتوانید همزمان، سرعت شاتر و دهانه دیافراگم را کنترل کنید.
یک دکمه جوی استیک کوچک هم در پشت بدنه میبینیم که برای جابجا کردن منوها و البته تغییر نقطه فوکوس کاربرد دارد. همچنین یک دکمه چرخان چهار جهته یا D-Pad هم در پشت داریم که میتوانید جهات ان را برنامهریزی بکنید.
به نظرم بهتر بود که مثل مدلهای دو رقمی دوربین DSLR کانن، در پشت دوربین، به جای دکمه D-Pad یک دکمه چرخان داشتیم که میشد مثلا حساسیت را هم با آن کنترل کرد. ولی خوب باید در نظر بگیریم که برای بدنهای اینقدر کوچک و کامپکت، احتمالا باید از چنین چیزی چشمپوشی کنیم. این مدل طراحی، بیشتر به مدلهای ارزان قیمت سه رقمی DSLR کانن شبیه هست تا دورقمیهایی مانند 90D !
بدنه کانن R10 کلا زیاد بزرگ نیست. اگر دستان بزرگی داشته باشید احتمالا چندان با آن راحت نیستید. ضمن اینکه حداقل فعلا هم گریپ جداگانهای برای آن معرفی نشده است و طبیعتا برای کار با لنزهای بزرگ، نمیتوانید از گریپ استفاده کنید.
کارت SD دوربین هم زیر درپوش باطری قرار دارد و در آن هم از زیر باز میشود. متاسفانه یک جای کارت هم بیشتر ندارد و همانطور که گفتم باطری آن هم از همان نوعی است که در دوربینهای ارزان قیمت سری سه رقمی کانن مانند 850D استفاده میشود.
کانن اعلام کرده که با هر بار شارژ این باطری میتوانید حدود 350 عکس بگیرید که این تعداد برای یک دوربین بدون آینه در این حد به نظرم خیلی معمولی است. (شخصا توقع تعداد شات بیشتری را داشتم!) ضمنا اگر بخواهید با منظرهیاب آن کار کنید، این تعداد به حدود 200 شات میرسد!
کیفیت عکس دوربین کانن R10
حسگر دوربین کانن R10 کاملا جدید است. چون کانن تابحال چنین حسگری را روی دوربینهای دیگرش تجربه نکرده است و اولین بار در این بدنه استفاده شده است. رزولوشن این حسگر 24.2 مگاپیکسل است و چون از نوع یا اندازه APS-C است، میدانیم که کراپ 1.6 هم روی لنز های فول فریم ایجاد میکند.
یعنی اگرچه مانت این دوربین هم R است و میتوانید از لنزهای کانن سری R موجود در بازار روی آن استفاده کنید، اما تصویر شما نزدیکتر از حالت استاندارد خواهد بود. مثلا یک لنز 100mm تصویری شبیه به 160mm به شما نشان میدهد.
کانن همزمان با این دوربینها (یعنی همین دوربین و مدل R7) یک سری لنزهای جدید سری R هم معرفی کرده که RF-S نام دارد. این لنزها هم دقیقا مانند EF-S که برای دوربینهای غیر فول فریم DSLR کانن بود، برای دوربینهای غیر فول فریم بدون آینه سری R کانن ساخته شدهاند.
در حال حاضر فقط دو مدل از این لنزها معرفی شده است: RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM و RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
از اسم لنزها مشخص است که هر دوی آنها دارای موتور STM و لرزشگیر هستند. طبق استاندارد CIPA هر دوی این لنز ها میتوانند تا 7 استاپ لرزشگیری انجام دهند! این مقدار دقت در لرزش گیری برای لنزهای ارزان قیمت کانن فوقالعاده است و البته همانطور که حدس میزنیم، خود این سری دوربین را بدون لرزشگیر تولید کرده است.
بنابراین میتوانید با استفاده از لرزشگیر، با خیال راحت سرعت شاتر دوربین را در نور کم پایین بیاورید. البته حساسیت دوربین هم میتواند بین ISO 100 تا 32000 تغییر کند. اما بعد از دیدن نمونه عکسهای این دوربین، حدس من این است که نباید بیشتر از حساسیت ISO 3200 کار کنید و عکسهایی که با حساسیت بیشتر از این گرفته میشوند، شدت نویز در آنها آنقدر بالاست که عملا استفاده چندانی ندارند.
سرعت عکاسی
کانن در این دوربین از یک پردازشگر DIGIC X استفاده کرده است. البته قبلا هم همین پردازشگر را در دوربین حرفهای فول فریم R3 استفاده کرده بود که یک پردازشگر فوق سریع است. به لطف این پردازشگر عالی، این دوربین ارزان قیمت میتواند با سرعت 15 فریم بر ثانیه (با شاتر مکانیکی) عکاسی کند.
البته در تبلیغات این دوربین گفته میشود که میتواند با سرعت 23 فریم بر ثانیه عکس بگیرد، اما این سرعت برای زمانی است که از شاتر الکترونیکی دوربین استفاده کنید. از انجا که حسگر این دوربین از نوع Stack نیست، استفاده از شاتر الکترونیکی، به شدت رولینگ شاتر ایجاد میکند. برای اینکه ببینید رولینگ شاتر چیست، عکس زیر را نگاه کنید. کشیدگی توپ که سرعت زیادی داشته است، بر اثر پدیده رولینگ شاتر پیش میآید.
بنابراین عکاسی با سرعت 23 فریم فقط زمانی برایتان کاربرد دارد که سوژه های خیلی سریع در داخل تصویر نداشته باشید.
ضمنا فقط سرعت 23 فریم بر ثانیه گرفتن کافی نیست. چون اگر دوربین روی حالت ذخیره فایل خام و JPEG باشد، فقط 11 عکس میتوانید با آن بگیرید و بعد بلافاصله، بافر آن پر میشود و باید صبر کنید تا ذخیره شوند.
فوکوس خودکار در دوربین Canon R10
یکی از بخشهایی که واقعا این دوربین را خاص میکند و در تبلیغات آن هم خیلی روی این نکته تاکید شده است موضوع فوکوس خودکار کانن R10 است. کانن میگوید دقیقا مانند پردازشگر DIGIC X، سیستم فوکوس R10 را هم از R3 وام گرفته است.
فراموش نکنیم که R3 الان گرانترین و سریعترین دوربین بدون آینه کانن است و اصولا مخصوص عکاسی ورزشی و پرسرعت ساخته شده است.
ولی به نظرم این بیشتر یک ترفند تبلیغاتی است. حسگر R10 اصلا هیچ ارتباطی با حسگر Stacked BSI دوربین 6000 دلاری کانن R3 ندارد. در واقع فقط الگوریتم نرمافزاری این دو دوربین شبیه به هم است و قدرت تشخیص چهره یا تشخیص سوژه آنها از یک الگوریتم استفاده میکند و ضمنا مانند R3، این دوربین هم 651 نقطه فوکوس دارد.
البته که سرعت فوکوس این دوربین (یعنی R10) بسیار بالاست و خیلی قویتر از دوربینهای مشابه آن در این رده قیمتی است، اما اصلا فکر نکنید میتوانید با همان سرعت و دقتی که با R3 از یک مسابقه اتومبیلرانی عکاسی میکنید، با R10 هم عکس بگیرید. اینها اصولا دو دوربین با عملکرد کاملا متفاوت هستند.
اما ویدئوهایی که از فوکوس R10 دیدم نشان میدهد که این دوربین اصلا در تشخیص سوژهها لگ ندارد. یعنی به محض اینکه سوژه (مثلا پرنده یا شخص یا هر چیزی که قرار است فوکوس شود) از هر کجای کادر وارد شود، دوربین فوکوس را روی آن قفل میکند.
همچنین اگر دو یا چند سوژه برای فوکوس داشته باشید، با زدن دکمه جویستیک که در بالا اشاره کردم، میتوانید بدون لحظهای درنگ، فوکوس را از یک سوژه روی سوژه دیگر بیندازید.
کیفیت و عملکرد ویدئو
طبیعتا وقتی دوربینی برای نسل یوتیوبرها و اینفلوئنسرها ساخته میشود و یک پردازشگر فوقالعاده هم روی آن قرار دارد، انتظار داریم که امکانات فیلمبرداری آن هم فوقالعاده باشد.
قابلیت های ویدئویی کانن R10 خیلی بهتر از هر کدام از دوربینهای حسگر 24 مگاپیکسلی است که کانن تابحال داشته است. کانن R10 میتواند ویدئو های UHD 4K 30 فریم بر ثانیه را بدون کراپ کردن تصویر و با استفاده از تمام سطح حسگر خودش ضبط کند. یعنی ویدئوهای 4K مستقیما از محدوده 6K گرفته میشوند. علاوه بر این اگر رزولوشن را روی 3840 x 2160 قرار دهید میتوانید با سرعت اسلوموشن 60 فریم بر ثانیه هم فیلم بگیرید.
اما ویدئوهایی که از آن دیدم، نشان میدادند که کیفیت و شارپنس ویدئوهای 4K بهتر از اسلوموشنهای 3840 x 2160 است. ضمن اینکه دقت فوکوس هم در حالت ویدئو، به پای عکاسی آن نمیرسد و در حالت عکاسی خیلی دقیقتر فوکوس میکند.
اما همین دوربین کوچک میتواند ویدئوهای 10 بیتی با مد HDR PQ هم بگیرد که برای کسانی که میخواهند ویدئوها را روی نمایشگرهای HDR پیشرفته نگاه کنند عالی است.
من درباره این دوربین چه فکر میکنم؟
راستش را بخواهید به جز عدد دو رقمی 10 در مقابل نام R10 ، هیچ شباهت دیگری بین این دوربین و دوربینهای DSLR دو رقمی کانن نمیبینم. به نظر من، این دوربین یک مدل پایه و سبک و دقیقا برای کاربران تازهکار ساخته شده است و اصلا قرار نیست مانند سری 80D یا 90D برای حمل و کار با لنزهای بزرگ و حرفهای استفاده شود.
اما ویژگیهای آن برای حتی کاربران رده بالا هم کم نیست.
اولا اینکه تنها دوربین در این رده است که میتواند فیلمبرداری 4K با سرعت اسلوموشن 60 فریم انجام دهد.
دوم اینکه هرچند که قرار نیست برای عکاسی خبری مانند R3 عمل کند، اما سرعت عکسبرداری ان در مقابل رقبای پرسرعت فوجی و سونی در این رده خیلی خوب است.
سوم اینکه نمایشگر چرخان آن، کاربری فوقالعادهای برای کاربران هدف آن دارد که در اغلب مدلهای رقیب این دوربین دیده نمیشود. و بالاخره اینکه نام کانن میتواند تاثیر فوق العادهای روی کاربران داشته باشد.
دوربین کانن R10 میتواند شروع یک ردهبندی بسیار پرفروشتر از سری فول فریم این شرکت باشد، به این شرط که کانن هر چه زودتر، لنز های بهتر و بیشتری را برای این مانت به بازار بفرستند.
2 دیدگاه در “بررسی دوربین کانن R10 از نگاه یک عکاس”
فول فریمه؟
خیر. در اولین پاراگراف مطلب گفتیم که غیر فول فریم هست. 🙂