فیلتر UV لنز دوربین چیست؟

- نویسنده: mahta cheraghi
- تاریخ انتشار:
فهرست عناوین
قبل از آنکه درباره فیلتر UV لنز دوربین و کاربرد آن در دوربینهای عکاسی بحث کنیم، بهتر است بدانیم که اصلاً اصطلاح UV به چه معناست؟
طیف نوری که ما با چشم غیر مسلح از خورشید میبینیم، همان نور سفید تشکیل شده از هفت رنگ قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش است که در طول موج میان 390 تا 790 نانومتر قرار گرفتهاست.
UV یا همان پرتو فرابنفش؛ از اصلیترین اشعههای خورشید است که در طول موج 10 تا 390 نانومتر وجود دارد. (به همین دلیل روی برخی از فیلترها عدد 390 را مشاهده میکنید.) این پرتو با چشم عادی قابل مشاهده نیست و در طیف نور نامرئی قرار دارد.
این فرکانس تاثیر زیادی در کیفیت عکسهای ثبت شده توسط دوربینهای دیجیتال دارد. در قدیم بسیاری از عکسها به دلیل تاثیر این نور بر کیفیت نهایی عکس، آسیب میدیدند.
تاثیر نور فیلتر UV لنز دوربین در عکسها
فرقی نمیکند دوربین شما قدیمی باشد یا جدید، هنگامی که نور UV به سنسور دوربین برسد، رنگهای ثبت شده در عکس از واقعیّت خود فاصله میگیرند. البته دوربینهای جدید زیاد به اشعه UVحساسیت ندارند، اما به دلایلی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، ضرورت استفاده از این فیلتر را بیشتر درک میکنید.
نور UV بیشتر طیف رنگی آبی را به عکس میدهد. این تاثیر مخصوصاً زمانی بیشتر است که در محل عکاسی شما، آب، برف و وسایل فلزی وجود داشته باشد؛ زیرا که اینها منعکسکننده نور خورشید هستند و اشعه UV را چند برابر میکنند.
مکانهایی مانند دریا، زمینهای اسکی و شهرهای بزرگ به دلیل داشتن ساختمانهای مرتفع شیشهای و نماهای فلزی، بازتاب این اشعه را بیشتر میکنند.
از دیگر موارد تاثیرگذار مخرب نور UV میتوان به بهم ریختگی و مات شدن المانهای اصلی عکس اشاره کرد.
فیلتر UV چیست؟
فیلتر UV یکی از فیلترهای شیشهای است که به قسمت جلوی لنز متصل شده و از ورود اشعه فرابنفش به لنز دوربین جلوگیری میکند. این فیلتر علاوه بر گرفتن اشعه فرابنفش، نقشی حفاظتی برای لنز دوربین نیز ایفا میکند.
مزیتهای مهم فیلتر UV
حذف نور فرابنفش در عکسها
با اختراع فیلتر UV مشکل تاثیر این اشعه بر روی عکسها تا حد زیادی برطرف شد. البته امروزه دوربینهای DSLR و دوربینهای بدون آینه، حساسیت چندانی نسبت به اشعه فرابنفش ندارند، اما همچنان عکاسان ترجیح میدهند از این فیلتر در جلوی لنز دوربین خود استفاده کنند.
محافظت از آسیبهای وارده به لنز دوربین
همانطور که قبلاً هم ذکر شد، این فیلتر علاوه بر حذف اشعه فرابنفش، تاثیر محافظتی برای لنز دوربین دارد. این فیلترها به عنوان مانعی برای ورود گرد و خاک و سایر آلودگیهای محیطی به لنز هستند.
فیلتر UV و سایر فیلترهای مورد استفاده در دوربین، به راحتی و فقط با یک دستمال تمیز میشوند. این عامل مهم از ایجاد خراشیدگی روی لنز دوربین جلوگیری به عمل میآورد.
شاید بگویید خب، لنز را هم میشود با یک دستمال یا حتی ابزارهای کاربردی در این زمینه تمیز کرد، اما بهتر است بدانید که تمیز کردن مداوم لنز با بهترین ابزارهای مربوطه و حرفهای نیز میتواند موجب آسیب به پوششهای روی عدسی جلوی لنز شده و به مرور زمان روی کیفیت لنز تاثیر بگذارد و به آن آسیب میزند.
همچنین فیلترها به عنوان یک عامل محافظتی برای جلوگیری از آسیبهای فیزیکی به لنز دوربین هستند. اگر روی لنز دوربین، فیلتر نصب کنید، هنگامی که ناخواسته لنز از دست شما بیفتد، ابتدا فیلتر آسیب میبیند و آسیب یا شکستگی متوجه لنز دوربین شما نخواهد بود. طبیعتا تعویض فیلترهای مورد استفاده در دوربین از لحاظ هزینهای بسیار مقرون به صرفهتر خواهد بود.
توجه به این نکته هم ضروری است که افتادن دوربین از ارتفاع بالا و یا وارد شدن ضربات شدید علاوه بر شکستن فیلتر، به لنز و حتی سایر قسمتهای دوربین هم آسیب جدی وارد میکند. پس از فیلترها توقع یک سپر دفاعی و محافظت صددرصدی نداشته باشید!!
کدام جنس فیلتر UV دوربین را بخریم؟
علاوه بر فیلترهای شیشهای موجود در بازار، فیلتر UV، به صورت ژلهای، پلی استری و رزینی هم موجود است که اگر بخواهیم با آنها را با فیلترهای شیشهای مقایسه کنیم، باید بگوییم کنیم که این فیلترها شکنندهتر بوده و راحتتر مورد خراشیدگی قرار میگیرند.
البته فیلترهای رزینی از لحاظ ضخامت، ضخیمتر هستند و آسیب پذیری آنها کمتر است.
انواع فیلترهای UV برای عکاسان
شاید با خود فکر کنید که یک شیشهی معمولی هم میتواند جلوی پرتوهای ماوراء بنفش را بگیرد. این درست است اما شیشههای معمولی فقط تا حد کمی این امکان را دارا هستند، به همین دلیل برای عکاسی فیلترهای ویژهای ساخته است تا شما بدون هیچگونه مزاحمتی از طرف اشعه UV، عکس دلخواه خود را همانطور که میخواهید ثبت کنید.
- برای اینکه در ثبت عکس خود رنگهای مایل به آبی را کاهش دهید، استفاده از فیلترهای UV010، UV1a و UV0 مناسب است. این فیلترها اشعه فرابنفش را تا حدود 70 درصد میگیرند و خنثی میکنند.
- اگر به میزان بالاتری از این فیلترها نیاز دارید، فیلترهای UV15، UV16، UV17 و UV24 اشعه نور خورشید را تا 81 درصد خنثی میکنند.
- و در نهایت برای حذف کامل اشعه فرابنفش باید از لنزهای UV2A، UV2A، UV415، UV2B استفاده کنید. این فیلترها برای استفاده در شرایطی مانند عکاسی در برف، ساحل یا ارتفاعات مناسب هستند.
این نکته را در نظر بگیرید که هرچه لنز شما باکیفیتتر باشد، بهتر است فیلتر خود را نیز باکیفیتتر خریداری کنید تا در کیفیت عکس خلالی ایجاد نشود.
در چه مکانهایی نیازی به استفاده از فیلتر UV لنز دوربین نیست؟
خب حتماً تا به اینجا متوجه شدهاید که فیلتر UV بیشتر برای فضاهای بازی که نور خورشید و اشعههای آن زیاد است، مورد استفاده قرار میگیرد. پس اگر شما در آتلیه عکاسی میکنید، هیچ نیازی به استفاده از فیلتر UV ندارید.
همچنین در هنگام عکاسی از غروب خورشید هم نباید از این فیلتر استفاده کنید، چون باعث انحراف نور میشود.
علاوه بر دو مورد بالا، اگر در مواردی عکاسی میکنید که احتمال آسیبدیدگی فیزیکی به لنز کمتر است، ( در مکانهای شلوغ و ازدحام جمعیت، احتمال آسیب به لنز بیشتر است) میتوانید بدون فیلتر عکاسی را انجام دهید.
معایب مهم فیلترهای UV
درست است که این فیلتر در میان عکاسان بسیار متداول است، اما معایبی هم دارد که باعث میشود در انتخاب این فیلتر تعلّل کنید.
کاهش تاثیر نور در عکس
فیلترها نور ورودی به دوربین را تا 5 درصد کاهش میدهند، به همین دلیل در شرایط حاد احتمالا وضوح تصویر هم کاهش مییابد. البته این میزان بسته نوع فیلتر خریداری شده متغیر است و هرچه فیلتر مورد استفاده شما باکیفیتتر باشد، این مشکل کمتر میشود. اما به هرحال در کیفیت تصویر ثبت شده تاثیرگذار است.
افت کیفیت عکس
فیلترهای UV در قیمتها و کیفیتهای گوناگون ساخته و راهی بازار شدهاند. استفاده از فیلترهای بیکیفیت میتواندموجب پراکندگی نور و افت کیفیت تصویر شوند. این نکته فقط در مورد فیلترهای بیکیفیت صدق میکند، فیلترهای با کیفیت و عالی، تاثیر مخربی بر کیفیت تصویر ندارند.
غیر ضروری برای انواع دوربینهای دیجیتال
سنسورهای دوربینهای دیجیتالی جدید و امروزی، زیاد به اشعه فرابنفش حساس نیستند و برای عکاسی ضرورتی برای استفاده از فیلتر UV نیست، اما اگر از جنبه محافظتی به این فیلتر نگاه کنیم، برای عکاسی در مکانهای شلوغ یا عکاسی و فیلمبرداری از محیط های ساحلی، ارتفاعات و کویر بسیار کاربردی خواهند بود.
تفاوت فیلترها با هم در چیست؟
اگر نگاهی به صفحه خرید فیلتر UV لنز دوربین بیندازید، خواهید دید که انواع مختلفی از این فیلترها با قیمتهای گوناگون وجود دارد. در ظاهر همه این فیلترها مشابه هم هستند، اما در واقعیت تفاوتهای چشمگیری دارند.
این تفاوت در نوع شیشه، رزین و یا هر مادهی دیگری که در ساخت فیلتر بکار رفته ، حلقه فلزی نگهدارنده فیلتر و مشخصات کوتینگ استفادهشده روی فیلتر است.
ویژگیهای انواع قطعات بکار رفته در فیلتر UV لنز دوربین
کوتینگ
تفاوتی ندارد فیلتری که میخرید مربوط به کدام شرکت سازنده است، به طور کلی هرچه کوتینگ UV یک فیلتر بیشتر باشد، رنگ گرمتری خواهد داشت. علاوه بر این در برخی فیلترها، کوتینگهای اضافهای برای کاهش فلر و انحرافات رنگی تعبیه شده است که این فیلترها بهترین کنتراست و غلظت رنگی را در اختیار مصرف کننده قرار میدهند.
جنس شیشه
شیشهی فیلتر نیز، همانند شیشهی لنز یک نماد اپتیکی است که باید از کیفیت خوب و قابل قبولی برخوردار باشد، تا بهترین تصویر را برای شما به ثبت برساند. بنابراین قبل از خرید فیلتر از کیفیت شیشهی آن اطمینان حاصل کنید.
حلقه فلزی نگهدارنده فیلتر
این حلقه وظیفه نگهداشتن شیشه و همچنین اتصال آن به دوربین را بر عهده دارد. جنس این حلقهها معمولاً از آلومینیوم و برنج است. حلقههای برنجی که اکثراً پیچشی هستند، هنگام نصب روی دوربین، کمتر گیر میکنند و جداسازی آنها نیز راحتتر است.
اگر این حلقه از کیفیت خوبی برخوردار نباشد، ممکن است در هنگام نصب یا جداسازی با مشکل مواجه شوید.
اگر هنوز برای خرید فیلتر UV نیاز به راهنمایی بیشتری دارید، کارشناسان ما در دیجی آرکی منتظر پیغام شما هستند. حتما به ما پیام دهید یا سوال خودتان را در بخش کامنتها از ما بپرسید.
برای خرید انواع فیلتر لنز دوربین به سایت دی جی ار کی مراجعه کنید.