فهرست عناوین
آموزش عکاسی پانوراما با دوربین حرفهای

- نویسنده: mahta cheraghi
- تاریخ انتشار:
فهرست عناوین
آموزش عکاسی پانوراما با دوربین حرفهای
با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژی، عکاسی دیگر منحصر به شاتهای معمولی نیست. امروزه تکنیکها و روشهای مختلفی برای عکاسی وجود دارد. عکاسی پانوراما یکی از این تکنیکهای جذاب است که محبوبیت زیادی به خصوص بین عکاسان حرفهای پیدا کرده است. آموزش عکاسی پانوراما کار چندان پیچیدهای نیست و اگر کمی برای آن وقت بگذارید میتوانید تصاویر بسیار جذابی را خلق کنید.
خیلی از گوشیهای موبایل بدون هیچ آموزشی، امکان عکاسی پانوراما را هم دارند. اما آموزش عکاسی پانوراما با دوربین DSLR چالشهای خاص خود را دارد. فرض کنید برای تفریح به یک منطقه طبیعی سفر کردهاید. با منظرهای بسیار زیبا و چشمنواز، اما وسیع روبرو میشوید. قطعا در این حالت تنظیمات عکاسی معمولی پاسخگوی ثبت چنین صحنه بینظیری نخواهد بود. درست همینجا پای عکاسی پانوراما به داستان باز میشود. با استفاده از این سبک، میتوانید تصاویر وسیع و گسترده را ثبت کنید. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا تکنیکهای این عکاسی را به شما آموزش دهیم.
عکاسی پانوراما را بیشتر بشناسید
این عکاسی که به عکاسی با فرمت عریض نیز شهرت دارد، تکنیکی است که چندین عکس از یک دوربین را به هم متصل میکند تا یک عکس واحد و عریض ارائه دهد. به دلیل جذابیت بالای این نوع عکاسی، بیشتر افراد به دنبال این نوع از پانوراما هستند. البته آموزش عکاسی پانوراما 360 هم طرفداران خود را دارد که ما در این مقاله به آن نمیپردازیم. این دو نوع عکاسی کاملا با هم متفاوتند.
بیایید قبل از پرداختن به نکات فنی، کمی بیشتر در مورد این نوع عکاسی بدانید.
واژه پانوراما که ریشه یونانی دارد به معنای تمام دید یا دید وسیع است. درواقع وقتی صحبت از نمای وسیع یک منظره یا پدیده میشود، پای عکاسی پانوراما در میان است. عکسهای پانورامای اولیه با ترکیب و همتراز کردن نسخههای چاپی فیلم ساخته میشدند که کیفیت جالبی هم نداشتند. با رشد تکنولوژی و کشف محاسبات شخصی، اختراع کامپیوترها و بهبود کیفیت دوربینها، چسباندن تصاویر به یکدیگر با استفاده از نرمافزارهای تخصصی کار بسیار سادهای شده است.
با استفاده از تکنیک عکاسی مناسب و تجهیزات مرتبط با پانوراما، میتوانید عکسهایی با وضوح بسیار بالا و جذاب تهیه کنید. این نوع عکسها نه تنها در میان عکاسان حرفهای، بلکه در میان عکاسان معماری به دلیل کارایی زیادی که دارد طرفداران خاص خود را دارد. البته این نوع عکاسی بسته به نوع کاری که میخواهید انجام دهید، ممکن است بسیار پرهزینه باشد. برای مثال شما نیاز به لنز و کالیبرهشدن مناسب دوربین دارید. این تجهیزات به وضوح بیشتر تصویر کمک زیادی میکنند. با این حال با صرف هزینههای کمتری هم میتوانید این نوع عکاسی را انجام دهید؛ به شرطی که اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید.
آموزش عکاسی پانوراما؛ معرفی انواع پانوراما
به طور کلی کنار هم قرار گرفتن عکسها به صورت یک تصویر مربع را میتوان تکنیک عکاسی پانوراما دانست. در ادامه با انواع این عکاسی آشنا خواهید شد.
پانورامای زاویه باز
به هر عکسی که زاویه باز کمتر از 180 درجه را پوشش میدهد، گفته میشود. این نوع پانوراماها حتی ممکن است شبیه به عکسهای معمولی بهنظر برسند. با این حال تفاوتهای آشکاری هم دارند که باعث وضوح بیشتر آنها میشود.
پانورامای 180 درجه
همانطور که از عنوان این پانوراما مشخص است، زاویه 180 درجهای را پوشش میدهد. این نوع پانوراما از چپ به راست تصویر را میپوشاند. عکس با پانورامای 180 درجه بسیار وسیع بهنظر میرسد؛ چرا که محدوده وسیعی را پوشش میدهد.
پانورامای 360 درجه
در آموزش عکاسی پانوراما با نوع دیگری از این عکاسی به نام 360 درجه آشنا میشوید. این نوع عکسها محدوده 360 درجه وسیعی را شامل میشوند. درواقع بسیار گسترده هستند و میتوان کل صحنه را در یک عکس نشان داد.
پانورامای کروی
این نوع پانوراما که با عنوان پانورامای سیاره نیز شناخته میشود، شباهت زیادی به پانورامای 360 درجه دارد. با این تفاوت که این عکس با پردازشهای خاصی به یک تصویر کروی تبدیل میشود.
آموزش عکاسی پانوراما؛ نحوه عکاسی پانوراما
حالا نوبت به یادگیری چگونگی ثبت تصاویر پانوراما میرسد. برای گرفتن تصاویر پانوراما دو راه وجود دارد. در ادامه به بررسی این دو راه میپردازیم.
1. ثبت تصاویر پانورامای افقی
این روش بسیار سریع است و میتوانید تصاویر پانوراما را با وضوح و سرعت بالا ثبت کنید. گرفتن این نوع تصاویر برای افراد مبتدی بهتر است و معمولا تعداد شات کمتری هم لازم دارد.
2. ثبت تصاویر پانورامای عمودی
روشی است که عکاسان حرفهای بیشتر آن را ترجیح میدهند. در این روش تصاویر به صورت عمودی گرفته میشوند و علاوه بر وسعت بیشتر، وضوح بسیار بالاتری هم نسبت به تصاویر افقی دارند. (چون شامل تعداد بیشتری عکس هم میشود)
انتخاب بین عکاسی افقی با عمودی پانوراما، بستگی به ترجیح شخصی خود شما دارد. با این حال توصیه میشود به دلیل وضوح بیشتر از عکاسی پانورامای عمودی استفاده کنید. در عکاسی به روش افقی به دلیل برشهایی که توسط نرمافزار برای پیوست تصاویر ایجاد میشود، وضوح کمتری خواهیم داشت. از این نظر پانورامای عمودی کیفیت بسیار بهتری دارد.
تجهیزات مورد نیاز دوربین برای آموزش عکاسی پانوراما
قطعا نوع و تجهیزات دوربین تاثیر زیادی روی کیفیت عکاسی پانوراما دارند. اگر آموزش عکاسی پانوراما برایتان جدی است، پیشنهاد میکنیم از دوربین دیجیتال حرفهای استفاده کنید. دوربینی که انتخاب میکنید، باید در حالت دستی کامل (ترجیحا DSLR) هم عکاسی کند.
نوع لنز
استفاده از لنزهای زوم، برای ثبت تصاویر پانوراما پرکاربرد است. اما امکان عکاسی با لنزهای ثابت هم وجود دارد، چون امکان زوم و استفاده از کادرهای مختلف را نخواهید داشت. اگر دوربین DSLR دارید، لنز زوم عریض، مثل نیکون 18-55mm و نیکون 18-200mm بسیار عالی کار میکند. نوع لنز تاثیر مستقیمی روی کیفیت عکسهای پانورامای شما دارد.
فیلترهای لنز
بهترین کار این است که هنگام ثبت تصاویر پانوراما از فیلترهای لنز استفاده نکنید. البته فعال ماندن فیلتر مشکلی ایجاد نمیکند؛ در صورتی که باعث تغییر رنگبندی شما در طول عکاسی نشود. اگر فیلترهای پلاریزه را روی لنز خود نصب دارید، حتما آن را بردارید. چرا که نمای آسمان تصویر شما را در عکسهای مختلف تغییر داده و نمای نهایی را خراب می کند.
سه پایه دوربین
استفاده از سه پایه برای دوربین ضروری نیست. با این حال برای به دست آوردن بهترین نتایج مفید است. سه پایه باید محکم و در عین حال انعطافپذیر هم باشد. انعطافپذیری پایه برای چرخش از چپ به راست یا برعکس، هنگام عکاسی اهمیت دارد. توجه داشته باشید که از سه پایههای باکیفیت استفاده کنید.
خرید انواع سه پایه عکاسی برای عکاسی پانوراما
راهاندازی پانوراما
طبیعتا برای کارهای حرفهای مانند عکسهایی که در نشریات منتشر میشود، باید از سهپایه حرفهای استفاده کنید. معمولا هزینه تجهیزات حرفهای برای عکاسی پانوراما زیاد است و خرید آنها برای افراد مبتدی توصیه نمیشود. عکاسان حرفهای که از این طریق کسب درآمد میکنند، خرید این تجهیزات را ضروری میدانند. اما اگر خرید تجهیزات حرفهای برایتان مشکل است، حداقل تنظیمات دوربینتان را به صورت حرفهای تنظیم کنید تا کیفیت عکسهایتان بالاتر برود.
تنظیمات دوربین برای آموزش عکاسی پانوراما
قبل از این که تصاویر پانورامای خود را ثبت کنید، باید تنظیمات مربوط به آن را انجام دهید. در ادامه نکاتی را درمورد تنظیمات و آموزش عکاسی پانوراما بررسی خواهیم کرد.
در حالت دستی عکاسی کنید
یکی از مهمترین پارامترها در عکاسی پانوراما، نوردهی یکنواخت و مناسب است. فرقی نمیکند که بخشهای مختلف منظره شما تاریک یا روشن باشند؛ تصاویر پانورامای شما باید نوردهی یکنواختی داشته باشد و نور آنها در عکسهای پشت سر هم اصلا تغییر نکند.
اگر دوربین شما اجازه قفل شدن نوردهی را میدهد، امکان عکاسی در شرایط مختلف امکانپذیر است. با این حال توصیه میشود برای کاهش اشتباهات احتمالی در حالت دستی عکاسی کنید. بسیاری از عکاسان به امید این که نوردهی را قفل کردهاند، برخی از عکسهایی که میگیرند را خراب میکنند.
لنز را روی فوکوس دستی تنظیم کنید
این حالت به خصوص برای دوربین DSLR مناسب است. لنز دوربین خود را روی یک سوژه دور متمرکز کنید. بعد به فوکوس دستی بروید. در این حالت فوکوس به صورت اتوماتیک تغییر نمیکند. اگر این کار را نکنید، دربخش های مختلف یک عکس، فوکوس متفاوتی را میبینید و بخشهایی از عکس تکه تکه محو میشود!
ایزو (ISO) را خاموش کنید
از خاموش بودن حالت ایزو اتوماتیک مطمئن شوید. روشن بودن حالت اتوماتیک ایزو ممکن است باعث ایجاد تغییرات ناخواستهای روی دوربین شما شود و برخی از تکههای عکس دارای نویز بیشتر بشود.
تنظیمات دیافراگم و سرعت شاتر را انجام دهید
برای ثبت تصاویر پانوراما، باید همه عناصر تصویر در فوکوس باشند. به همین دلیل مطمئن شوید که دیافراگم شما از همان عکس اولی، روی عدد درستی تنظیم شده است. به این ترتیب هر عنصر پیش زمینه، فوکوس کاملی خواهند داشت. باتوجه به فاصله کانونی لنز خود، دیافراگم را از f/8 یا f/10 به بعد تنظیم کنید. همچنین سرعت شاتر خود را براساس فاصله تنظیم کنید تا در عکس های بعدی نیازی به بیشتر کردن یا کمتر کردن سرعت شاتر نباشد.
نورسنجی را درنظر داشته باشید
در آموزش عکاسی پانوراما و از لحاظ نورسنجی، سعی نکنید روشنترین یا تاریکترین مناطق تصویر را پیدا کنید. بهترین راهکار پیدا کردن یک حالت میانه است. در این حالت چند عکس به طور آزمایشی بگیرید تا از تنظیمات خود مطمئن شوید.
فاصله کانونی لنز را رعایت کنید
معمولا لنزهای زاویه باز و فوق عریض، بین 24 تا 28 میلیمتر در سنسورهای فول فریم و بین 16 تا 18 میلیمتر در سنسورهای غیر فول فریم با مشکلات و اعوجاجهایی مواجه هستند. به طور معمول فاصله مناسب برای سنسور فول فریم بین 28 تا 50 میلیمتر و برای سنسور غیر فول فریم بین 18 تا 35 میلیمتر است.
با فرمت RAW عکاسی کنید
برای این که بهترین نتیجه را از تصویر پانورامای خود دریافت کنید، از فرمت RAW بهره بگیرید. این کار کیفیت عکسهای شما را افزایش میدهد و ویرایش و تنظیم رنگ آن هم سادهتر خواهد بود.
تراز سفیدی را تنظیم کنید
این ویژگی تاثیر زیادی روی تعادل رنگ تصاویر شما میگذارد. اگر با فرمت خام عکاسی میکنید اهمیتی ندارد که این گزینه روی چه چیزی قرار دارد، اما اگر با فرمت JPEG عکس میگیرید، حتما آن را روی یکی از حالتهایی که ثابت است (مانند کلوین) قرار دهید.
آشنایی با تکنیکهای عکاسی پانوراما
این نوع عکسبرداری سرگرمکننده، جذابیتهای خاص خود را دارد. به همین دلیل بعد از آموزش عکاسی پانوراما و آماده کردن تجهیزات و تنظیمات، نوبت به رعایت برخی دستورالعملها یا تکنیکها برای عکاسی بهتر میرسد. این تکنیکها در ادامه بررسی میشوند:
- ابتدا باید مشخص کنید که از چه سوژهای و در چه مکانی تصویربرداری خواهید کرد.
- بهترین سبک و سوژه برای عکاسی پانوراما، مناظر طبیعی هستند.
- عکاسی پانوراما از اشیاء، درختان و بوتهها در حالت عادی جالب نیست؛ مگر این که تجهیزات کالیبره شده خاصی داشته باشید.
- هنگام عکاسی باد و سایر عوامل طبیعی را در نظر داشته باشید. باد ممکن است کیفیت تصاویر شما را تا حدود زیادی کاهش دهد. خصوصا اگر بخشهای متحرک، مانند شاخههای درخت در لبه دو تصویر جا داشته باشند.
- اگر از سه پایه برای دوربین استفاده میکنید، حتما آن را در جای محکم قرار دهید.
- اگر عکاسی را روی دست انجام میدهید، سعی کنید دوربین را نزدیک چشمتان نگه دارید و ارتفاع آن را تغییر ندهید.
- از صحیح بودن تنظیمات دوربین اطمینان حاصل کنید.
- نقطه شروع و پایان عکاسی را درنظر داشته و آن را به خاطر بسپارید.
- به صورت آزمایشی یک نوبت عکس بگیرید و کیفیت آن را بررسی کنید.
2 مورد از بهترین نرمافزارهای عکاسی پانوراما
بعد از این که با دوربین خود تصاویر پانوراما را ثبت کردید، میتوانید با استفاده از نرمافزارهای خاصی تنظیمات آنها را انجام دهید و عکسها را با هم ترکیب کنید. در ادامه با 2 مورد از اپلیکیشنهای این کار آشنا میشوید.
1. استفاده از نرمافزار فتوشاپ (Adobe Photoshop)
پیوند دادن تصاویر پانوراما در فتوشاپ کار چندان دشواری هم نیست. اگر از لایتروم استفاده میکنید فقط عکسها را انتخاب کنید و بعد وارد منوی Edit شده و گزینه Merge to Panorama in Photoshop را کلیک کنید. در این بخش میتوانید تنظیمات مخصوص عکس پانورامای خود را انجام دهید.
اگر از لایت روم استفاده نمیکنید، فقط کافیست عکسها را در فتوشاپ باز کنید و بعد از گزینه File”->”Automate”->Photomerge… را بزنید. در پنرجهای که باز میشود، گزینه Add Open File را بزنید و تمام. به همین سادگی. به طور کلی فرایند تنظیم عکس پانوراما در فتوشاپ زمان زیادی از شما نمیگیرد و فرایند سادهای دارد.
2. استفاده از نرمافزار PTGui
یکی دیگر از نرمافزارهای کاربردی در زمینه عکاسی پانوراما است که محبوبیت زیادی هم بین کاربران دارد. برای پیوند زدن تصاویر پانوراما به قسمت Load تصاویر بروید و عکسهای مدنظر را انتخاب کنید. بعد از بارگذاری و لود شدن کامل تصاویر، روی گزینه Align images کلیک کنید. در این حالت نرمافزار شروع به محاسبه نقاط اتصال تصاویر میکند. این نرمافزار گزینههای پیوند تصاویر بسیار بیشتری نسبت به فتوشاپ دارد. با این حال فتوشاپ روی پانوراماهای دارای مشکل بهتر جواب میدهد.
سخن نهایی درباره آموزش عکاسی پانوراما
برای آموزش عکاسی پانوراما، باید نکات زیادی را به خاطر بسپارید. در این مطلب سعی کردیم، تنظیمات و تجهیزات مورد نیاز برای عکاسی باکیفیت پانوراما را معرفی کنیم. عکاسی پانوراما به انواع مختلفی تقسیم میشود که بیشتر ما با نوع 180 و 360 درجه آن آشنا هستیم. به طور کلی انتخاب روشهای عکاسی پانوراما بستگی به سلیقه و تجهیزات شما دارد. اگر عکاس حرفهای هستید و از این طریق کسب درآمد میکنید، حتما باید سراغ استفاده از بهترین تجهیزات بروید.
مطمئن باشید اگر تنظیمات این نوع عکاسی را به صورت صحیح انجام دهید، تصاویر بسیار جذابی را خواهید داشت. البته به یاد داشته باشید که نوع دوربین و لنز هم در ثبت این تصاویر از اهمیت بالایی برخوردار هستند. بهتر است حتیالامکان از دوربینهای حرفهای برای ثبت این تصاویر استفاده کنید.