فهرست عناوین
چطور بوکه شکل دار بسازیم

- نویسنده: h.azadgar
- تاریخ انتشار:
فهرست عناوین
آیا به دنبال گرفتن عکسهای خلاقانه پر از بوکههای زیبا هستید؟ نگران نباشید! خبر خوب این است که عکاسی با بوکهی سفارشی یا همان بوکه شکل دار یک کار آسان و سرگرمکننده است و تا وقتی که مقداری کاغذ و یک قیچی داشته باشید (البته علاوه بر دوربین و لنزتان!) لوازم پیچیدهی دیگری احتیاج ندارد، پس کمی انرژی میگذارید و به نتایج فوق العادهای میرسید.
در ادامه، در مورد همهی چیزهایی که برای ساختن اشکال سفارشی بوکه نیاز دارید، توضیح میدهم. همینطور نمونه عکسهای زیادی را با شما به اشتراک میگذارم، پس بعد از خواندن این مطلب، امیدوارم وقتی سراغ دوربینتان میروید، حس کنید میتوانید از چیزهایی که اینجا خواندید، الهام بگیرید. بیایید درست و حسابی شروع کنیم.
بوکه شکل دار چیست؟
بوکه یک اصطلاح ژاپنی به معنای تاری است و عکاسان از آن برای توصیف قسمتهای خارج از فوکوس یک تصویر استفاده میکنند.
دقت کنید که هر عکس یک عمق میدان دارد، عمق میدان یعنی ناحیهای از عکس که در فوکوس است. بعضی از عکسها عمق میدان کمی دارند که سطح فوکوس بسیار باریک و بوکهی پسزمینهی قوی را نشان میدهد. بعضی دیگر، عمق میدان عمیقی دارند که در آن بیشتر یا همهی تصویر در فوکوس است. این تصاویر با عمق میدان زیاد، اغلب بوکهی محدودی را نشان میدهند یا اصلا بوکه ندارند.
خیلی از عکاسان بوکهی نرم را دوست دارند، چون به نظرشان شگفتانگیزتر است، به علاوه به سوژهی اصلی کمک میکند تا از پس زمینه متمایز شود. به ویژه عکاسان پرتره کارهایی برای افزایش کمیت و کیفیت بوکه در تصاویرشان انجام میدهند. مثلا آنها بوکه را با این کارها زیادتر میکنند:
- استفاده از یک لنز بلند و/یا نزدیک شدن به سوژهی اصلی
- باز کردن دیافراگم لنز تا f/2.8 و بالاتر
- ایجاد فاصلهی قابل توجه بین سوژهی اصلی و پس زمینه عکس
مطمئناً میتوانید شدت بوکهی تصویر را با انجام این تنظیماتی در زمان عکس گرفتن بالا ببرید، اما نمیتوانید شکل بوکه را به این سادگیها تغییر بدهید. شکل بوکه با شکل تیغههای دیافراگم در لنزتان تعیین میشود، و اغلب گرد و دایرهای و بیضی شکل است. اگر میخواهید اشکال بوکهی متفاوتی داشته باشید، باید کارهای متفاوت و خلاقانهای بکنید.
از تکنیک بوکهی سفارشی دستساز یا بوکه شکل دار استفاده کنید، که به شما امکان میدهد شکل تیغهی دیافراگم لنزتان را نادیده بگیرید و خودتان بوکه های زیبا و جذاب در پس زمینه عکستان ایجاد کنید.
استراتژی و روش انجا این کار هم خیلی ساده است: همانطور که در بخش بعدی توضیح میدهم، یک برگه مقوایی را شبیه به یک فیلتر لنز با یک برش خلاقانه درست کرده، و بعد آن را روی لنزتان اضافه میکنید.
چهطور مرحله به مرحله اشکال بوکه شکل دار بسازیم
ساختن اشکال بوکه شکل دار دستساز آسان است و میتوانید لوازمش را از گوشه اطراف خانهتان پیدا کنید. چک کنید:
برای بوکه شکل دار چه چیزهایی نیاز دارید؟
- یک دوربین با لنز بزرگ (منظور اینکه روی لنز گوشی یا دوربینهای کامپکت خیلی کوچک نمیشود این کار را کرد)
- لنز با حداکثر دیافراگم باز (اگر لنز با دهانه خیلی باز مانند لنز پرایم 50 میلی متری هم ندارید مهم نیست. فقط همان لنز عادی تان را با بازترین دیافراگمتان استفاده کنید)
- درپوش لنز (احتمالا یک درپوش مشکی رنگ همراه با لنزتان دارید. از همان استفاده کنید)
- یک ورق مقوای سیاه یا کاغذ فویل آلومینیومی(مهم این است که اصلا نور را عبور ندهد)
- قیچی
- یک کاتر
- یک خودکار
- پرگار (ضروری نیست. شاید لازم شد)
مرحلهی۱: باید یک فیلتر کاغذی درست کنید
درپوش لنزتان را روی کاغذ سیاه بگذارید و دور آن را با خودکار خط بکشید، یا میتوانید قطر لنزتان را اندازه بگیرید، و با پرگار یک دایره به اندازهی آن بکشید.
با قیچی، این الگو را ببرید تا یک دایره به اندازهی درپوش لنز داشته باشید و آن را جلوی لنزتان قرار بدهید. بخش جلویی لنز معمولاً حدود ٠.٥ میلی متر کوچکتر از درپوش لنز است، پس شاید لازم باشد لبههای دایره را برای محکم کردن آن کمی ببرید، پیشنهاد میکنم یک زبانهی کوچک بگذارید تا بتوانید فیلتر را از آنجا بیرون بکشید.
مرحله ۲: شکل بوکهی دلخواهتان را برش بدهید
شکل بوکهای را که می خواهید ببرید تعیین کنید. این شکل میتواند هر چیزی باشد: یک درخت، یک مثلث، یک قلب، یک پرنده یا یک ستاره، معلوم است که هرچه طراحی سادهتر باشد، برشش آسانتر است. توصیه میکنم با ستارههای پنج پر، مثلث، قلب، صلیب و حتی علامت سوال شروع کنید.
بعد به مرکزیت دایره، طرح کلی شکل مورد نظرتان را بکشید. یادتان باشد که برای درست کار کردن، شکل نباید خیلی بزرگ یا خیلی کوچک باشد. اگر شکل خیلی کوچک باشد، به طرز غیرقابل کنترلی نور را مسدود میکند، و اگر شکل خیلی بزرگ باشد، هیچ جور نمیتوانید آن جلوهی مورد نظرتان را در عکسهایتان ببینید. شاید یک کم ناامید کننده باشد و به آزمون و خطا نیاز داشته باشد، اما من توصیه می کنم اندازهی شکل را بین ۵ میلیمتر تا حداکثر ۲۰ میلیمتر نگه دارید.
برای نمونه، شکل تصویر زیر در بلندترین ضلعش حدود ۲۰ـ۱۵ میلیمتر است:
در نهایت، با کاتر دور شکلتان را ببرید. گوشههایی که دقیق نیستند را با دقت مرتب کنید، اگر نکنید این برش کج و کوله در عکسهایتان هم ظاهر میشوند.
مرحلهی ۳: فیلتر را جلوی لنزتان قرار بدهید
در این مرحله، شما یک فیلتر برشخوردهی با بوکه شکل دار دارید. فیلتر را جلوی لنز قرار بدهید و کمی فشار بدهید تا درست بین برجستگی ها قرار بگیرد:
اگر متوجه شدید که فیلتر کاملاً اندازهی لنز نیست، لبههای شکل را بیشتر ببرید یا کار را از نو شروع کنید. البته اول مطمئن بشوید که فیلتر را درست جا انداختهاید. بهرحال لنزها شکنندهاند و نمیخواهیم به قسمت جلویی لنز آسیب برسانیم.
مرحله ۴: تنظیمات دوربینتان را تنظیم کنید و چند تا عکس بگیرید!
برای اینکه از شکلهای بوکهی سفارشیتان حداکثر استفاده را بکنید، توصیه میکنم روی چند تا از تنظیمات خاص دوربینتان کار کنید.
اول دوربین را روی حالت اولویت دیافراگم یا دستی تنظیم کنید ، بعد f-stop را روی کمترین مقدارش بگذارید. (در لنز من، پایینترین f-stop موجود f/1.8 است، اما بسته به لنزی که استفاده میکنید، شاید حتی بتوانید روی مقدار کمتری هم بگذارید، مثلاً روی f/1.4 یا حتی f/1.2)
از آنجا که فیلتر نور را مسدود میکند، باید سرعت شاتر طولانی و/یا ISO بالا را انتخاب کنید. برای واضحترین و تمیزترین عکسها، توصیه میکنم سرعت شاترتان را کم کرده و دوربین را روی سه پایه دوربین نصب کنید. اگر سه پایه ندارید، یک میز هم همین کار را برایتان میکند!
یادتان باشد که فقط نقاط نوری بدون فوکوس در عکس، یعنی همان بوکه، تحت تأثیر فیلتر قرار میگیرند. نه همه عکس. بنابراین، این کمک میکند تنظیمات لنز را با فوکوس دستی انجام بدهید و بعد نقطهی فوکوس را تا جایی که میتوانید نزدیک به لنز تنظیم کنید. (شاید دوست داشته باشید زمان عکاسی، سوژههای مختلف در نقاط فوکوس مختلف را امتحان کنید.)
اگر می خواهید بوکههای دراماتیکی داشته باشید، سعی کنید شبها بیرون بروید و لنزتان را به سمت چراغهای مختلف (مثلاً چراغهای خیابان، چراغانیهای عید و مراسم یا چراغهای ماشینها در هنگامی که ترافیک هست) بگیرید. بعد روی نقطهای نزدیک به دوربین فوکوس کنید و یک نتیجهی هیجانانگیز را ثبت کنید:
حتما عکسهایتان را مرتباً روی LCD دوربینتان مرور کنید. تنظیمات مجدد و دقیق معمولاً ضروری است! شما همچنین میتوانید از چیزهای صیقلی نورهای پرزرق و برق عکس بگیرید و لذت ببرید.
نحوهی ساخت انواع بوکه شکل دار : صحبت پایانی
حالا که این مقاله را تا آخر خواندهاید، پیشنهاد میکنم دوربینتان را بردارید و بیرون بروید و فیلترهایتان را امتحان کنید، و اگر از همان اول به نتایج عالی نرسیدید، اشکالی ندارد! اندازهی برش فیلتر را تنظیم کنید و با دیافراگم و نقاط فوکوس مختلف کلنجار بروید. بعد از چند بار آزمون و خطا، مثل یک حرفهای، بوکههای زیبایی میگیرید!
شاید برایتان جالب باشد که برخی از همین فیلترهای ساده و ارزان قیمت که خودتان میسازید را به عنوان هدیهها و لوازم جانبی مخصوص عکاسان روی اینترنت میفروشند. البته طبیعتا جنس آنها کمی بهتر است و مقوایی نیست (معمولا پلاستیکی)، اما عملکرد آنها دقیقا همین است.
حالا شما میخواهید چه جور عکسهای بوکهای خلق کنید؟ پیشنهادی برای بهتر کردن بوکه های شکل دار دارید؟ نظرات و عکسهایتان را با ما اشتراک بگذارید!